onsdag 1 oktober 2014

Modul 8 inlämning 2 Lektionsupplägg

Tema – Yttrandefrihet

Lektionsupplägget utgår från idén att undersöka och presentera ett ämnesområde utifrån aktuella händelser samt utgå från elevernas erfarenheter. Jag valde att utgå från demonstrationen mot Svenskarnas parti som urartade vid Limhamns torg i Malmö. I princip alla de elever jag undervisar bor i Limhamn.

Jag tänkte börja med att visa två historiska bilder som förekommit i media. Tanken är att första lektionstillfället ska inledas med att vi tittar gemensamt på bilderna. Eleverna får göra en semiotisk analys eftersom jag anser att den passar för granskning av mediebilder, den undersöker kontext, avsändare och dylikt.

Bild nr 1 Årets bild 1985,Växjö, fotograf Hans Runesson


                            











Bild nr 2 Himmelska fridenstorg, 1989, Fotograf, Jeff Widener


                            











1:a Lektion: Titta på första bilden gemensamt – börja med att göra en beskrivning av bilden, låt eleverna skriva ner kort i 3 minuter först innan de svarar, så att de får en chans att tänka.
 Förbered några igångsättande frågor innan lektionstillfället, tex; Vad ser vi på bilden? Är bilden tagen uppifrån eller nerifrån? Är människorna på bilden passiva eller aktiva? Tittar människorna på bilden in i kameran eller är han/hon sysselsatt med något annat? Vem är mottagen? Avsändaren? I vilken kontext är bilden tagen? Hade huvudpersonen eller aktörerna i artikeln/inslaget gillat bilden? Varför, tror du, har fotografen valt ut just den bilden bland alla fotografier han tog den dagen? Vad känner du när du ser på bilden?

Titta därefter på den andra bilden, utgå från samma frågeställningar. 
Min förhoppning efter denna lektion är att de har lärt sig en metod på hur man kan analysera bilder samt att bilderna öppnat upp för diskussion. Kanske har vi redan här kommit in på begreppet yttrandefrihet.

2:a lektionen: Dela in eleverna i grupper på fyra personer. Ge dem i uppgift att leta reda på bilder från olika tidningar eller sociala medier från demonstrationen i Limhamn mot svenskarnas parti. Låt dem sedan jämföra och kritiskt granska text och bilder, så att de kan se vilka skillnader som kan uppstå i de olika medierna. Vad är sändarens avsikt? Låt grupperna redovisa för varandra vad de kommit fram till.

3:e lektionen: Bekanta oss med begreppet Yttrandefrihet. Återkoppla till de två bilderna som vi analyserat tidigare. Ställ bilderna mot varandra. 
Hade jag gjort uppgiften idag så skulle man även kunna koppla till helgens händelser i Kina. Hur ser deras yttrandefrihet ut kontra Sveriges yttrande frihet?

Presentera därefter gestaltningsuppgiften;

Skapa 4 seriestrippar med 3-4 rutor vardera där du behandlar ämnet yttrandefrihet ur fyra olika synvinklar. Fundera på vilka personers versioner du vill arbeta med. Till exempel kan du välja ”Limhamnsbo” som råkade passera, polischefen, polis som gett tillstånd till demonstrationen, representanter för svenskarnas parti, någon som kom dit för att protestera, ett nyfiket barn osv.

Rita och berätta i serieform hur du tror att personen upplevde situationen vid demonstrationen. – Vad hände? Vad tänkte personen? Vad sa han eller hon? Vad hände efteråt?
Skissa några idéer där du testar några figurer. Förenkla! Skapa enkla karaktärer som du teckna flera gånger med olika uttryck. Försök få en variation i bildspråket och jobba med bakgrund och detaljer i bilderna.

De kopplingar som finns till kursplanen är;

Framställning av berättande informativa och samhällsorienterande bilder om egna erfarenheter, åsikter och upplevelser.

Massmediebilders budskap och påverkan och hur de kan tolkas och kritiskt granskas.

Samtida dokumentärbilder, hur de är utformade och vilka budskap de förmedlar.

Ord och begrepp för att kunna läsa, skriva och samtala om bilders utformning och budskap.
kommunicera med bilder för att uttrycka budskap

Skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material,

Undersöka och presentera olika ämnesområden med bilder, och analysera historiska och samtida bilders uttryck, innehåll och funktioner

3 kommentarer:

  1. Spännande att få ta del av din planering och valet av tema känns minst sagt aktuellt. Dina bilder berör och det är ju alltid bra att utgå från elevernas egen värld och vidga blicken därifrån.Vilken årskurs har du tänkt att kunna använda bildanalysen i?

    SvaraRadera
  2. Hej! Jag tänkte mig årskurs nio:)

    SvaraRadera
  3. Verkligen aktuellt och angeläget. Jag gillar också att starta i sånt - något som elverna säkert också pratar om sinsemellan.

    SvaraRadera